vineri, 23 martie 2012


“…daca Basescu i-a dat lu` fii-sa ….. ce ?...io nu pot sa-i dau lu` fii-mio? “ 
(citat din discursul lui Titel Maleanu)

Omul nostru cu  SAPATURILE  si-a luat teren la “Shell”.
Si o sa va dezvalui cum poti fenta statul si bugetul local slalomand pe langa pretul zonei,apoi pe langa pretul de pornire hotarat  tot de el (Primar) si improprietarindu-se pe la vreo 7 euro/mp.
(ce ziceti?... o adevarata pleasca  considerata absolut  normala de catre actualul primar Constantin Dumitru , poreclit  si chiar stiut  mai popular  de “ Titel Maleanu”.

Povestea incepe cu dorinta domnului Constantin Săndel ,  de cumpărare a terenului în suprafaţă de 1184 m.p. , teren situat în zona Shell, tarla nr. 28, ca fiind o diferenţă din lotul nr. 15 , pe care este proprietar, dar nu se verifică această afirmaţie. Cum este proprietar pe această suprafaţă şi în baza cărui document ? Figurează în evidenţele fiscale ca fiind declarat şi cu impozite şi taxe plătite la zi ? În cazul în care este proprietar al acestui teren de ce se mai solicită cumpărarea lui ? Sunt întrebări logice  la care nu se doreşte găsirea de răspunsuri. Dar acceptăm motivarea solicitării ca atare.
          În fapt acest teren este ocupat  abuziv de domnul Constantin Săndel – acum şi anterior de domnul Constantin Dumitru, fără să plătească chirie, concesiune , impozite şi taxe locale pentru acesta, ambii făcându-se vinovaţi de tulburare de posesie şi diminuarea patrimoniului comunei Mărăcineni precum şi de prejudiciere a bugetului local.                                     
Situaţia sta in felul urmator: se organizeaza o licitaţie trucată de la un cap la altul ,  în care actorii principali sunt primarul şi fiul acestuia , iar  sporadic , Consiliul local  - căruia primarul i-a preluat atribuţiile şi  cele două comisii -   cea de evaluare nemaiavând obiectul activităţii (  efectuarea evaluării în vederea stabilirii preţului de pornire la licitaţie şi a pasului de licitare -  acestea fiind stabilite de primar prin  aprobarea Instrucţiunilor pentru ofertanţi în cadrul aceleiaşi dispoziţii , nr. 401/27.08.2010) , comisia de licitaţie  numită , în cunoştinţă de cauză, anticipându-se un alt conflict de interese .                                                                                    
            În fapt  , printr-o cerere depusă în data de 28.06.2010, de domnul Constantin Săndel Laurenţiu, fiul primarului, prin care s-a solicitat cumpărarea suprafeţei de 1184 m.p. , pentru care nu exista documentaţie de carte funciară, un număr cadastral , o expunere de motive întocmită la urgenţă , în aceeaşi zi  de viceprimarul comunei - Potoceanu Victor ( finul primarului ) şi un raport întocmit în aceeaşi grabă , la comandă, de referentul Anghel Luminiţa – funcţionar cu atribuţii de agent agricol  în cadrul Primăriei Mărăcineni, a fost adoptată o hotărâre de Consiliu local , nr. 27/30.06.2010 , ce nu a fost trecută pe ordinea de zi a şedinţei din data de 30.06.2010,  stabilită prin dispoziţia primarului , ci care a fost suplimentată în regim de urgenţă , în cadrul şedinţei respective ( se înţelege că era o urgenţă ).
Această hotărâre se referă la organizarea unei licitaţii pentru un teren în
suprafaţă de 1184 m.p.,  ce nu este individualizat prin nr. cadastral, prin carte funciară , nu este menţionată categoria de folosinţă ci doar o falsă întindere ( 1184 mp) care în final este de 1151m.p.. Aceasta hotărâre este doar un  acord de principiu deoarece nu reglementează elementele organizării unei licitaţii ( felul licitaţiei publice, preţul de pornire la licitaţie, pasul de licitare, comisiile ).
            Pentru a putea organiza licitaţia , primarul a emis dispoziţia nr. 401/27.08.2010 ,  cu încălcarea prevederilor legale , având în vedere că elementele stabilite de primar cădeau în sarcina consiliului local .
            Prin numirea comisiei de licitaţie primarul a favorizat apariţia unui alt conflict de interese : între anumiţi membri ai comisiei şi participanţii la licitaţie : viceprimarul Potoceanu Victor  - finul primarului şi deci şi al fiului primarului, consilierul personal al primarului -  Iacob George Daniel – a cărui soţie este angajata societăţii SC Trans Divers SRL al cărui administrator este Constantin Săndel Laurenţiu - participant la licitaţie. Era de prevăzut acest conflict de interese , având în vedere că , aprobarea organizării licitaţiei s-a făcut la solicitarea fiului primarului , Constantin  Săndel Laurenţiu, expunerea de motive fiind întocmită de viceprimar - finul primarului.
De altfel  , în actul emis de primar,  sunt dispoziţii contrare,  în sensul că,  raportul de evaluare    specificat la art. 3, ce se dorea a fi întocmit de comisia specificată la art. 2, nu-şi avea rostul , deoarece preţul de pornire la licitaţie şi pasul de licitare au fost  stabilite de primar  şi aprobate de acesta prin „ Instrucţiunile pentru ofertanţi „ de la art. 8, prevăzut în anexa la dispoziţia emisă în data de 27.08.2010.
            În consecinţă , comisia de evaluare nu a întocmit nici un raport de evaluare, nici nu se face vorbire în acest sens , în nici un document.
            În condiţiile în care , preţul stabilit de primar  este deja subevaluat ( faţă de preţul pieţei ) , licitaţia se organizează de 2 ori ( în data de 20.09.2010 când nu participă nimeni la licitaţie , fiul primarului pierzându-şi interesul de a cumpăra terenul , dar subit , la licitaţia din 27.09.2010, când preţul scade cu 20 % , acestuia îi revine  „apetitul „  şi , îşi ia ca şi contra licitant pe contabilul societăţii sale, aranjând în acest fel licitaţia, existând doar o singură strigare .  În acest contest câştigătorul indubitabil al acestei licitaţii „ corecte „ ESTE FIUL PRIMARULUI .
            Este mai mult decât evidentă implicarea domnului primar pe parcursul întregii etape ( graba de a se adopta hotărârea neavând toate elementele caracteristice, emiterea dispoziţiei cu elementele de preţ , numire comisie şi procedură de licitaţie prin arogarea de atribuţii  ce nu cad în competenţa sa, informaţiile transmise fiului cu privire la neparticiparea la prima licitaţie, având în vedere că la a doua licitaţie  preţul era scăzut.) .În acest fel domnul primar  a cauzat  prejudiciu instituţiei publice , o dată prin preţul   de pornire la licitaţie stabilit de acesta , prin „ Instrucţiunile pentru ofertanţi „ aprobate la art. 8 al dispoziţiei nr. 401/27.08.2010 , preţ subevaluat ( sub preţul pieţei ) , a doua oară  prin oferirea informaţiei de scădere a preţului la cea-a de-a doua licitaţie , prin  neparticipare la prima licitaţie . În concluzie , acesta a cauzat un dublu prejudiciu instituţiei publice şi a obţinut un folos pentru familia domniei sale .

Toate acestea pe scurt se definesc CONFLICT  DE INTERESE, FOLOASE MATERIALE NECUVENITE, ABUZ IN SERVICIU.... INTR-UN CUVANT,... HOTIE!





Un comentariu:

  1. LA BRUTARIE, TITEL LA BRUTARIE, LA BRUTARIEEEEEEE,TITEL LA BRUTARIEEEEEE...A nu se confunda brutarie cu locul in care se face painea :)) Mult succes doamna doctor!

    RăspundețiȘtergere