luni, 28 mai 2012

S-a rupt digul la Potoceni


De sus de pe dig, vedere spre est, in dreapta jos ansa Buzaului ce a erodat digul stang

   Incepand cu anul 2005 nu s-a recunoscut ca exploatarea incorecta a cursului raului Buzau din directa albie de curgere a dus la caderea Podului de la Maracineni - "Podul lui Basescu".
   Albia raului in zona Maracineni -Potoceni-Berca, fiind o albie indiguita , ameliorarea fiind executat inainte de revolutie si avand o latine de peste 200m, a fost propice exploatarii de agregate pentru balastierele aferente constructorilor de drumuri. Ca orice exploatare , in locurile unde se executa sapaturi,apa tinde sa-si taie cate un nou fagas. Si cum metodele clasice erau ca pe o parte sa se exploateze  iar pe cealalta parte sa curga apa, normal ar fi fost la finalul exploatarii sa se croiasca un fagas al apei pe mijlocul albiei...si nu lasata sa curga pe langa cate un mal, asa cum a ramas exact la terminarea lucrarilor.

Aceeasi vedere spre est, vizand sectionarea in toata masa digului stang in sensul curgerii

   Asa s-a facut cum ca  apa din cursul natural al raului Buzau, sa fie lasata sa-si taie un fagas exact pe sub malul stang in cazul de fata , in dreptul localitatii Potoceni.( apa din cursul natural in acest sector fiind doar 10-50% din debitul total al raului, restul fiind trecut printr-un curs paralel prin sistemul de hidrocentrale)
   In 2005 , ca si acum apa se autodrenase printre ultimile picioare dinspre Maracineni ale Podului de la Maracineni, printre restul nefiind drenat nici un debit. Atunci apa a fortat un picior de pod care a cedat. Stim chinul prin care s-a ocolit pe cate un singur fir pe la Berca, ocol de 50 km.
   Acum , drenarea defectuoasa in urma exploatarii incorecte a albiei raului este cauza principala a surparii digului.

aici a mai ramas o bucata inalta de max 3 metri care inca mai separa cursul raului de localitatea Potoceni

   Cauze secundare, dar deloc de neglijat sunt: Saparea incepand din 2009 a unor bazine pentru a exploata balastul pentru fel de fel de clientela PDL-ista , aceste bazine- actuale balti in care actualul primar PDL Constantin Dumitru a tot bagat peste incercand exploatari piscicole in anumite perioade chiar productive.
Aceste bazine - balti, nu au avut la baza studii si ulterior acordul de mediu sau de construire, ele fiind lucrarile Primarului Constantin Dumitru - PDL, acesta fiind si prim-vice-presedintele PDL-Buzau.Deci ...daca PDL era la putere se putea construi haotic, repet fara studii geo-topo de specialitate.

De sus de pe dig, se observa drumul lateral inundat, si la nici 30 de metri bazinul-balta (al 2-lea) sapat in 2009

   Faptul ca bazinele in cauza sunt chiar in vecinatatea surparii de care vorbim in dreptul localitatii Potoceni, distanta dupa cum se observa din fotografii nu este mai mare de 50 de metri , a dus clar la infiltratii in structura digului construit din arocamente.
   Cele doua bazine de cate 100 de metri lungime fiecare, la aproximativ 30 de metri de piciorul exterior stang al digului, avand din ploi si infiltratii o cantitate deloc neglijabila de apa, a dus la infiltratii ( se oserba ca drumul de la baza digului este permanent in apa-circa 30 cm- iata cum infiltratiile la baza digului au facut ca structura de arocamente sa se inmoaie fiind o prada usoara a apei crescute din  noaptea si dimineata asta.

vedere spre vest, contrara sensului cergerii Buzaului, se vede clar cum este sectionata inima digului cu drumu cu tot

   Ne tot intrebam de ce nu a fost intretinuta structura digului, si de ce autoritatile PDL-iste au trecut nepasatori peste aceasta ansa a raului care roade din acest  dig de ani buni???
   ...Cu o investitie minima in carburant, primaria din maracineni finnd dotata cu un buldo-excavator, se putea indrepta usor fagasul din albia raului pe mijlocul acesteia, eliminand riscul de a eroda vreunul din digurile laterale.

De la nivelul de 3 metri , vedere spre varful virtual-erodat al digului, vedere spre vest

   In timpul asta primarul Constantin Dumitru se lauda cu faptele sale  prin care a vopsit scoala , gradinita, a sapat cu buldo atat propriu cat si al Primariei de opt ori santuri incasand bani frumosi din sapaturi, sapaturi care erau facute fix in aceleasi santuri de fiecare data pentru a introduce , bineinteles pe rand.... trei tevi.
....trei dintre care una si singura functionala este cea de apa pusa in functiune de primarul  dinaintea sa...
   Cat de bine traim, se vede. Ma intreb oare...mai traim mult ( asa cu PDL-ul asta) ?

8 comentarii:

  1. Cand se vor trezi concetatenii nostri,sa vada ca primarul asta a transformat comuna intr-o feuda ???A facut balti pt. chiolhanurile lor PDL-iste,nu pt. noi .
    Alo,organe de control ,cand aveti de gand sa-l luati la intrebari???

    RăspundețiȘtergere
  2. Au trecut 24 de ore de cand cea mai mare bucata de dig a fost surpata de apele Buzaului !!! Au trecut 20 de ore de cand noi am fost prezenti la digul surpat impreuna cu specialistii nostri. Am avut timp sa editam si sa publicam articolul de mai sus si sa atragem atentia tuturor ca autoritatea locala, in speta Primarul Constantin Dumitru isi vede linistit de campania electorala, fara sa deplaseze nici macar utilajele primariei spre a incerca, macar sa consolideze digul. De ieri a plouat in continuu. Ieri cand scriam, debitul Buzaului era mic, fara probleme, dar la ploaia ce continua sa cada, in orice moment putea sa devina periculos.
    Abia acum, dupa o zi, la orele 9.00 se deplaseaza spre digul surpat si baltile de peste ale primarului de care va spuneam, doua utilaje ,dintre care un buldo-excavator.
    Asta este viteza de reactie a primarului PDL Constantin Dumitru ! Pana si Primul Ministru Victor Ponta atentiona ieri primariile sa fie gata sa intervina in orice moment! ...si nu se referea la situatiile deja limita, ci doar la preventie. Aici se surpase digul si trebuia intervenit de ieri de la pranz!!! Au trecut 24 de ore...si abia acum utilajele sunt in mars spre locul cu pricina.
    Imi pare rau ca trebuie sa va tinem la curent cu evenimente mai putin placute si cu nepasarea Primarului PDL-ist...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cs sa fim foarte realisti, daca primarul din Maracineni ar fi avut sprijinul presedintelui consiliului judetean Buzau -un PSD-ist de tot rasul cu siguranta ar fi facut mai multe. Trebuie sa afle toti cetatenii ca primariile comunale nu pot face nimic fara bani alocati de la consiliul judetean, banii din bugetul propriu nu ajung nici macar pentru salariile functionarilor din primarie. Domnul Victor Mocanu e dusmanul cetatenilor din Maracineni, daca era prietenul lor ar fi alocat bani iar drumul din comuna era terminat pana la aceasta ora. Spuneti adevarul doamna Septar, spuneti ce veti face dumneavoastra daca ajungeti primar si va rog sa ne spuneti si de unde veti lua banii necesari. A arunca cu noroi in predecesorul dumneavoastra nu va pozitioneaza mai sus, postati aici proiectele dumneavoastra de viitor si sursa lor de finantare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate anonim,
      In primul rand trebuie sa va spun ca notiunea de dialog nu este echivalenta cu anonimatul.
      Trebuie sa mentionez ca Presedintele Cons. Judetean,Victor Mocanu si-a oferit toata disponibilitatea in ceea ce priveste relatia Cons. Jud - Primaria Maracineni. Aici il rog pe primarul Constantin Dumitru sa faca aprecieri vizand colaborarea Cons. Jud. Buzau cu Primaria Maracineni, Cum de altfel primarul Maleanu poate sustine o conferinta de presa cu oricare din reprezentantii media pe care-i agreeaza sau nu si sa afirme buna sau reaua colaborare cu Victor Mocanu, Presedintele Cons. Jud. Buzau.
      Domnule/doamna anonim,
      Primaria Maracineni nu a accesat nici un proiect european tinand de dezvoltare rurala sau orice alt proiect ce-ar fi fost supervizat de organisme , altele decat PDL-iste.Cat despre drum, nu poti termina un drum cat tu de 4 ani nu faci altceva decat sa executi sapaturi peste sapaturi pentru aceleasi tevi din aceleasi santuri, care puteau fi sapate O SINGURA DATA ! Trebuia respectata tehnologia si materialele din proiecte ! Nu s-a tasat, nu s-a pus volumul de pat de nisip, nu s-au respectat umiditatile agregatelor(lipsa lor), doar s-a sapat , s-a astupat, si din nou ...iara si iara...de 4 ani. Rezultatul: guri de vizitare surpate si conexiunile cu teava de canalizare rupte sau scoase din orificii, tronsoane bune din canalizare nefunctionale, inexistenta preluarii apelor pluviale, conectarea gospodariilor la o canalizare care nu functioneaza, surparea de borduri (chiar acum 2 zile s-a surpat un tronson de 50m montat cu o zi mai inainte...cu betoane turnate, borduri aliniate,tot)... si inexistenta trotuarelor a dus la multe accidente pietonale. Domnule anonim, stiti oare ca un pieton odata accidentat in Maracineni acrosat de o masina la limita carosabilului, ajund la spital a trebuit sa-si plateasca singur spitalizarea, fiind gasit vinovat ca nu a mers pe trotuar??? Care trotuar stimate anonim??? Ca in loc de trotuare tori anii astia am avut santuri,gropi uriase,moluz,noroi si ca si acum cand ploua...balti.
      Va invit la sediul PSD- Maracineni ca sa va puteti informa despre proiectele mele, asta daca ati lipsit de la prezentarea publica ce a avut loc sambata 26.05.2012 la Caminul Potoceni,unde a fost invitata toata suflarea comunei. Daca Constantin Dumitru v-a amenintat ca pe multi altii sa nu cumva sa veniti, eu va invit in orice dupa-amiaza la sediul PSD-Maracineni sa va convingeti de proiectele ce am sa le derulez din postura de Primar al Maracineniului.

      Ștergere
  4. Stimate d-le /d-na anonim, cu referire la Consiliul judetean , iti spun ca gresesti, enorm gresesti . In primul rand tu ca primar trebuie sa-ti prevezi, din timp, in bugetul local anual sume de bani pentru situatii de urgenta ( pentru orice eveniment sau calamitate )- asa cere legea , apoi restul il asezi pe capitole pentru salarii, pentru intretinere si pentru proiecte in derurare si proiecte noi in functie de prioritati. N u intai sa stabilesti diverse lucrari care sa-ti asigure umplerea buzunarului propriu si apoi om mai vedea . Si sa stii comuna Maracineni are un buget destul de consistent , nu numai pentru salarii cum crezi dumneata . In al doilea rand - tot ca primar - cand te confrunti cu o atare situatie - soliciti fonduri penteru astfel de lucrari de la Consiliul judetean pe baza de studii de oportunitate, necesitate ;i apoi poti sa faci o asemenea afirmatie , daca nu gasesti intelegere. Stii vorba aceea " pana copiulul nu plange , mama nu-i da .........". De aceea esti primar sa gandesti, sa propiectezi bugete reale, sa programezi, sa negociezi, nu safaci totuil la intamplare, sa urci pe buldozer si sa spui " eu vreau sa fiu administrator" . Si apoi, surse din primarie spun ca , primarul, de cand e in functie a neglijat consiliul judetean apeland numai la prefectura, pentru ca " cei din Consiliul judetean nu sunt de nasul meu " .
    Deci, implica-te in problemele primariei si apoi vorbeste . Nu o spun din rautate dar inainte de a spune ceva informeaza-te .

    RăspundețiȘtergere
  5. Din punctul meu de vedere esti Varza

    RăspundețiȘtergere
  6. Ia uite, mai frate !!!Alt sustinator ,alt vandut lui Maleanu !D-nul anonim[si eu voi fi un anonim ],ce iti spun acum ,nu mint :De ce m-am trezit eu cu Tica ,cel ce raspunde de coloana de apa ,la poarta sa-mi ceara 24de ron. [adica 240 lei vechi ]pt. conectarea conductei la teava din curte ???Teava a fost legata cu luni in urma ,de ce nu ia cerut atunci ?De ce sa dam bani fara chitanta ?Si in buzunarul cui se duc ?De ce sa-ti platesc bransamentul ,daca tu m-ai debransat ?
    Daca eram datori la plata lor ,trebuia sa vina cu un chitantier ,sa-mi scrie acolo tot ce au folosit ca sa stiu ce platesc .
    De fapt vestea s-a cam dus in comuna cine sunt sustinatorii lui C.D.Hai sa vi enumar d-le :sunt oameni care au saracit atat de tare ,ca bietul primar ,acum ca are nevoie de voturile lor ,i-a sters de la impozite .Alti care au avut amenzi de platit,sunt absolviti de plata ,altii pe care i-a adus pe banii lui de prin strainatate ,altii care fac activitati din care scot venit si nu platesc impozit pe activitatea prestata si sunt santajabili,altii care s-au dus la APIA cu dovezi ca au 5-7 vaci,desi au 1 ,dar iau bani foarte multi din subventie ,nemaipunand la socoteala pe cei care isi inneaca amarul in acool la carciuma .Deci, el nu a fost primar decat pt. aceasta categorile de oameni !
    Pentru ceilalti ce a facut ???Comuna asta nu mai are si alte categorii ???

    RăspundețiȘtergere
  7. Toata lumea sa stie,primarii de la sate nu conteaza de ce culoare sunt PSD ,PNL USL PDL,uitati exemplul lui Tomazian,care a fost prin toate partidele posibile.La comune se voteaza omul nu partidul asta sa fie clar.
    PSD la nivel national e mult mai nenorocit decat PDL,uitati jaful din judetul Buzau ,umflatu ala de Mocanu e un mafiot,afaceri cu terenuri de milioane de dolari,te doare capu cat a furat omu ala impreuna cu Boscodeala.

    Ati fi avut mai mult de castigat doamna Septar daca ati fi candidat independenta!dar cred ca si dumneavoastra va place ciolanul oferit de PSD.Toate partidele ofera ciolane!

    RăspundețiȘtergere